Dag 11, Bari – op bezoek bij Sinterklaas

Vandaag gaan we op bezoek bij Sinterklaas in Bari, want daar ligt hij begraven… Tenminste voor zo lang het duurt want je weet maar nooit.

De goedheiligman heeft ooit begraven gelegen in Myra in Turkeye, maar daar hebben de vissers van Bari hem gewoon gestolen! Ik vermoed: heen gevaren, een beetje in de kerk waar 'ie lag geïnteresseerd rondgekeken en toen gewoon aan de haal gegaan met Sint Nicolaas. Het is wat proppen in je koffer, maar hij lag daar ook al een poosje dus veel zal het niet meer geweest zijn. Nu ligt 'ie dus in Bari. Ze hebben er een groot hek omheen gezet om een herhaling te voorkomen. Zij willen de goedheiligman natuurlijk niet verliezen aan een stel nederlandse touristen met een grote koffer… Want wij houden natuurlijk ook wel van een grafroofje of twee… Hij heeft wel een mooie Basiliek gekregen. De kerk stroomt elke dag vol! Met gelovigen vooral uit rusland en natuurlijk ook veel nederlanders. Die prompt hun schoentje neerzetten, wat iedereen weer heel raar vindt. De russen zingen voor de crypt van Nico. Heel mooi gregoriaans! Stil zitten te luisteren! Toen het klaar was draaien de mensen voor ons zich om en blijkt dat mijn collega Eline Peek te zijn. De wereld is gewoon erg klein! Later dacht ik we hadden even een selfie moeten maken voor de crypt van de goedheiligman… Dat had ons vast een extra groot sinterklaaskado opgeleverd.

Na het officiele gedeelte zijn we het oude gedeelte van de stad verder gaan bekijken. Bari Vecchio heet dit en is eigenlijk het oudste gedeelte van de stad. De bekende smalle straatje waar de huizen zo dicht op elkaar staan dat je uit het raam je buren aan kan raken. Volgens mij gaan ze op deze manier ook vreemd, want anders weet het hele dorp het!

Iedereen zit ook buiten op straat of zit op een stoel in de deuropening. Een beetje in de gaten te houden wat er allemaal gebeurd en wie er allemaal langs komt. Twee straten verder op weten ze al dat er twee grote touristen aankomen, dus maak dat je naar de kerk komt, want straks nemen ze Nico mee!

Een hoekje om en daar zagen we dat ze ook het vereren van de madonna niet vergeten waren, maar de kerk waar ze in stond had nog wat geld nodig voor de verdere opbouw… Misschien laten stelen en daarna terug jatten?

Weer een hoek om en daar zagen we een kerk waar ik heel graag lid van zou willen worden…

Ik hou me verder stil en zing een mooi lied voor de grote Salumi-worst…

Ik spreek je later…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *